‘Wij spelen geen nummers die mensen niet kennen’
juni 6, 2018

© Babybluemusic
Niels van Heel, een van de bandleden van de coverband Baby Blue, verovert samen met de andere leden binnen no time heel Nederland. Grote festivals als Paaspop, De Zwarte Cross, 7th Sunday en Festyland hebben de lichtblauwe confetti al over zich heen gekregen. Daarnaast zit het eigen festival er aan te komen. “We willen Baby Blue zo groot maken dat het een merk gaat worden.”
Baby Blue
Een eigen festival, merchandise, een kledingsponsor en Bavaria als sponsor aan je zijde, voor Baby Blue is het allemaal werkelijkheid geworden. “Wij willen muziek maken voor het publiek en zijn commercieel ingesteld. Met deze visie hopen ze nog vele podia te bereiken.
Baby Blue komt voort uit de band Pride, deze band was vooral gericht op rockmuziek. “We hebben bij Baby Blue meteen gezegd, dat we het grote publiek willen bereiken en daarmee de band een commercieel karakter te willen geven.” Achter namen van bands zitten vaak hele theorieën, zo is de band ‘Coldplay’ ontstaan vanuit een gedichtenbundel. “Baby Blue bekt lekker omdat het allitereert en in je podiumplaatje kun je veel doen met de kleur lichtblauw. Baby omdat we destijds nog jong waren en babyfacejes hadden.”
Als nét volwassen mannen begonnen Niels, Frank, Bas, Flemming, Boudewijn en Joris met Baby Blue. “Ons eerste optreden was bij de ‘Gouden Leeuw’ in Berlicum, we stonden letterlijk op het biljart.” Via de eigenaar van het restaurant is de band bij Rien Somers terechtgekomen en als eigenaar van het huidige boekingsbureau, heeft Somers de band in het voorprogramma van de Dijk geplaatst in het openluchttheater De Kersouwe. “We zijn zo bij ‘Live & Booking’ gekomen en in die periode hebben we veel groei kunnen doormaken.” Daarna is het hard gegaan met Baby Blue. “Het eerste jaar hebben we meer dan zestig optredens gehad en hebben we iedere cent die we verdienden in de band gestoken in het kopen van nieuwe apparatuur.”
Optredens
De weekenden zijn inmiddels volgepland met optredens, maar de band heeft afscheid moeten nemen van hun gitarist Boudewijn. “Wij hebben nu allemaal de visie dat we zoveel mogelijk willen optreden, op het moment dat iemand zegt dat die minder wil optreden, dan houdt het voor hem op.” Door al die optredens is de band veelvuldig bij een. “Wij zijn zo vaak bij elkaar dat we eigenlijk een soort familie zijn.” Optredens van Friesland tot in het uiterste puntje van Limburg, Baby Blue trekt het hele land door. “We weten iedere keer niet wat er te wachten staat, maar zenuwachtig zijn we niet. Alleen voor de grote optredens hebben we gezonde spanning.” Voor een optreden hebben artiesten vaak vele rituelen, zo poetst leadzanger van Coldplay ‘Chris Martin’ altijd zijn tanden voor een optreden. “Met de band nemen we voor het optreden vaak nog een shotje en schreeuwt Flemming nog wat kreten voordat we gaan beginnen.”
Naast kroegen en zaaltjes staat Baby Blue ook op festivals als Paaspop en 7th Sunday. “Op deze grote festivals moeten we ons als band bewijzen en deze staan natuurlijk ook goed op ons cv.” Baby Blue hoopt nog op andere festivals op te treden. “Op ons verlanglijstje staat onder andere Wish Outdoor, maar Concert at Sea daar willen wij nu voor gaan, het is buiten en dat brengt een hele mooie sfeer met zich mee.”. Ook Baby Blue is al bezig met het volgende festivalseizoen. “We kunnen nog niet veel verklappen, maar ik kan je wel zeggen dat het dit jaar groter zal worden met meer grote shows en andere festivals.”
Blue Fest

© Babybluemusic
Waar BZB in 2008 ter ere van hun 15-jarig jubileum het festival ‘Festyland’ hebben opgericht, staat het Baby Blue festival ‘Blue Fest’ al gepland. “Wij hadden er niet bij stil gestaan dat het een reële optie zou gaan worden.” Het idee voor het Blue Fest kwam van het boekingsbureau. “Voor de gein had Rien Somers tegen de directeur van Paaspop ‘Peter Sanders’ gezegd dat we een Baby Blue festival moeten organiseren.” Maar dat festival gaat op 23 december toch echt plaatsvinden. De line-up van het festival is door de bandleden samengesteld. “We hebben het voordeel dat we met goede partners samen werken en de artiesten die komen optreden zijn vrienden van ons waar we een goede band mee hebben.” Naast een eigen festival, doet Baby Blue er alles aan om een merk te worden. “We zijn aan het kijken om een webshop te openen, nu moeten we onze merchandise nog tijdens of na de show verkopen.”
Muziek
Naast een eigen festival en merchandise, wordt er ook aan een eigen plaat gedacht. In 2016 op Paaspop zei Niels nog dat een eigen plaat ‘toekomstmuziek’ is. “Baby Blue is een coverband, dat concept staat en dat gaat niet veranderen.” Ondanks dat Baby Blue een coverband is, stond Leadzanger Flemming al eens in de hitlijsten met zijn eigen nummer ‘Digital Age’. “Flemming is druk bezig met zijn EP, Frank onze gitarist schrijft eigen nummers en zelf ben ik ook aan het songwriten. Ik hoop ooit zelf iets met mijn eigen muziek te gaan doen, maar ik schrijf liever voor andere mensen.” Een eigen plaat is dus nog steeds toekomstmuziek. “Het voordeel van een coverband is dat de mensen de muziek kennen en er op los gaan. Als je een eigen nummer speelt moet het een grote hit zijn, willen mensen daar op dezelfde manier op reageren.” Waar andere coverbands vaak een specifiek genre spelen, speelt Baby Blue alleen maar nummers die iedereen kent. “Wij spelen voor het publiek en geven daar onze eigen draai aan of dat nou K3 is of stevige rockmuziek.”