Podcastserie Meierijstad Mijmert
oktober 5, 2021
In opdracht van de gemeente Meierijstad, heb ik samen met drie andere journalisten een aantal podcast gemaakt over verhalen tijdens de coronacrisis. Het project Meierijstad Mijmert beschrijft van een aantal personen deze heftige periode in hun leven. Hieronder staan alle podcast die ik heb gemaakt tijdens dit project.
Tom Berkers en Luuk Glaap zijn twee jonge en enthousiaste journalisten uit Meierijstad die het merendeel van de interviews voor de podcastserie Meierijstad Mijmert voor hun rekening hebben genomen. In deze aflevering interviewt Philip van den Brand (lid van het comité Meierijstad Mijmert) hen over dit bijzondere project. Waarom zeiden ze ja op de vraag om hier (vrijwillig) aan mee te werken, wat hebben ze geleerd, welke verhalen maakten indruk op hen en wat nemen ze mee in hun verdere leven? Met deze aflevering komt er een einde aan een bijzonder project (www.meierijstadmijmert.nl). Het comité Meierijstad Mijmert bedankt iedereen die, op welke manier dan ook, aan het project een bijdrage heeft geleverd.
Rens uit Veghel werd in september 2020 de eerste kinderburgemeester van Meierijstad. Gedurende zijn gehele ‘ambtsperiode’ speelde corona een rol. Voor zijn rol als kinderburgemeester betekende dat uiteindelijk niet heel veel: hij deed een boel interessante dingen. Maar op andere vlakken was het soms best wel aanpassen. Muziekles op afstand is niet echt fijn en Rens mist bijvoorbeeld zijn familie. Deze aflevering is opgenomen op 11 december 2021.
Milan Poucki is huisarts in Veghel. In deze aflevering vertelt hij hoe het coronavirus hem overviel en wat dit voor zijn patiënten en praktijk betekende. Het zijn maanden van roeien met de riemen die men heeft. Dit interview is half oktober 2021 opgenomen toen de pandemie redelijk onder controle leek. Helaas is situatie op het publicatiemoment van deze aflevering weer uiterst precair waarmee de onvoorspelbaarheid van het virus eens te meer bevestigd wordt.
Politieman Willem de Louw zag zijn werk het afgelopen anderhalf jaar totaal veranderen. Hij is namens de politie in onder meer Meierijstad verantwoordelijk voor de coördinatie van zo’n 400 evenementen. Daar ging een streep door. Ook de handhaving van de openbare orde veranderde. Verder was hij als ME-er betrokken bij de avondklokrellen in Eindhoven. De hele situatie doet wat met hem en zijn collega’s. Achter ieder uniform zit immers ook maar gewoon een man of een vrouw met een gezin. Het interview met Willem vond half oktober 2021 plaats, inmiddels is de situatie weer volledig veranderd waaruit opnieuw de onvoorspelbaarheid van het coronavirus is gebleken.
Femke uit Erp slaagt in mei 2020 voor het VWO. Vervolgens begint zij aan de opleiding tot verloskundige in Maastricht. Femke vertelt in september 2021 over hoe zij de afgelopen anderhalf jaar ervaren heeft. Het online lessen volgen, het niet doorgaan van het gala, eindexamenfeesten en reizen, het op kamers gaan in Maastricht en het gemis van sociale contacten.
In het begin van de pandemie verliest Marjon uit Boerdonk binnen een week haar beide ouders. In diezelfde periode zijn zij en haar echtgenoot ook ziek, wat de situatie extra moeilijk maakt. De kinderen van Marjon en Ad nemen een aantal taken van hen over: ze waken zij bij hun opa en oma en regelen de afscheidsbijeenkomst. De ouders van Marjon waren zeer maatschappelijk betrokken en graag gezien in Boerdonk. De regels vereisen een afscheid in heel kleine kring. De inwoners van Boerdonk echter nemen, coronaproof, op zeer mooie en hartverwarmende wijze afscheid van haar ouders.
Hij woont niet alleen in Veghel, als Managing Director en CFO van Vanderlande is het alle hens aan dek voor Herman Molenaar en zijn team als corona de hele wereld in zijn greep krijgt. Het bedrijf is in meer dan 100 landen actief en heeft in ongeveer 40 landen mensen in dienst en overal gelden andere regels. Wat betekenen die eerste crisisweken voor Vanderlande, hoe gaat het na een aantal maanden en hoe gaat het nu? Molenaar is ongelooflijk trots op de flexibiliteit en betrokkenheid van de Vanderlandemensen. Ook ziet hij een aantal positieve ontwikkelingen die hij hoopt vast te houden in de toekomst.
on uit Zijtaart ervaart de stilte die het voorjaar van 2020 brengt als heel surrealistisch. Muziek loopt als een rode draad door zijn leven: hij speelt bij de fanfare en Blaaskapel De Boemelaars. De stilte op straat, het geluid van de A50 dat weg viel, geen fanfare meer, geen repetities: geen muziek. Ton verliest zijn zwager Gerard voor wie hij de kist maakt. Op dezelfde dag dat Gerard overlijdt sterft ook de beste vriend van Gerard. In Zijtaart overlijden in een paar weken tijd meer dan 10 mensen aan corona. Tijdens vaderdag 2020 speelt Ton, samen met De Boemelaars, ‘Het Dorp’ van Wim Sonneveld: mensen komen naar buiten om te luisteren … kippenvel.
Frency uit Boskant verliest haar moeder aan kanker. Haar vader en Frency, die enig kind is, hebben het moeilijk. Toen corona het Nederland bereikte was de vader van Frency erg bezorgd om zijn dochter. Maar hij wordt snotterig en het gaat snel slechter met hem. Hij wordt opgenomen in het ziekenhuis en lijkt toch te herstellen. Maar plotseling overlijdt hij aan een herseninfarct. Frency heeft geen afscheid van hem kunnen nemen.
Joan uit Erp verliest binnen 30 uur beide ouders. Later overlijdt ook zijn schoonvader. In deze aflevering vertellen Joan en zijn dochter Senne van 16 over dit grote verlies. Het is bijna niet te bevatten: in amper vier weken tijd drie belangrijke mensen verliezen. Hoe gaat het gezin van Joan en Senne daarmee om?